18 Tanda Awal Penyakit Jantung Yang Sering Anda Abaikan

#1 Berdengkur

Ramai orang berdengkur dalam tidur, dan dalam kebanyakan kes, ini adalah perkara biasa. Namun, jika anda melihat pasangan anda mendengkur dengan kuat, mereka mungkin mengalami apnea semasa tidur, yang bermaksud seseorang berhenti bernafas sebentar semasa tidur. Berdengkur akibat apnea meningkatkan tekanan pada jantung dan boleh menyebabkan penyakit jantung. Sebaiknya berjumpa doktor dan membuat kajian tidur. Mereka juga boleh menasihatkan pengambilan ubat CPAP untuk melancarkan pernafasan semasa tidur.

#2 Cepat berasa penat

Jika anda berasa penat membuat sesuatu tugasan seperti memanjat tangga atau membawa barang dapur dari kereta, lebik baik anda membuat pemeriksaan pada doktor kerana ia merupakan petanda penyakit jantung. “Perubahan ketara ini  penting kepada kita lebih dari sakit yang anda mungkin rasai sebelum ini,”kata Vincent Bufalino, MD, jurucakap Persatuan Jantung American.

#3 Berpeluh

Sekiranya anda mendapati diri anda berpeluh sejuk tanpa sebab tertentu, segera pergi ke hospital berdekatan, tetapi pastikan anda tidak memandu ke hospital sendiri. Gejala seperti ini dapat menunjukkan bahawa anda menderita beberapa penyakit serius, termasuklah masalah jantung.

#4 Batuk berpanjangan

Sekiranya anda mengalami batuk yang tidak henti, itu mungkin bukan disebabkan oleh batuk biasa. Batuk yang berpanjangan, terutamanya yang mengeluarkan lendir putih atau merah jambu, boleh menunjukkan kegagalan jantung. Anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul jika anda tidak pasti penyebabnya.

#5 Bengkak kaki dan pergelangan kaki

Apabila denyutan jantung gagal berfungsi dengan baik, darah kembali naik dan menyebabkan bengkak kaki dan pergelangan kaki. Beberapa simptom juga terjadi berpunca dari penyakit buah pinggang. Dapatkan pemeriksaan di hospital berdekatan untuk mengetahui punca sebenar.

#6 Mual, pencernaan, pedih ulu hati atau sakit perut

Menurut Charles Chambers, MD, pengarah Makmal Kateterisasi Jantung di Institut Jantung dan Vaskular Penn State Hershey, pesakit yang mengalami serangan jantung dapat menunjukkan tanda-tanda ini. Mereka mungkin muntah. Walaupun anda berasa seperti penyakit lain atau hanya tersalah makan juga menunjukkan simptom yang sama. Ingat bahawa simptom-simptom berikut juga boleh berlaku semasa serangan jantung.

#7 Pening kepala

Digabungkan dengan gejala lain seperti ketidakselesaan dada atau sesak nafas, sakit kepala boleh dikaitkan dengan serangan jantung. “Ini mungkin bermaksud tekanan darah anda menurun kerana jantung anda tidak dapat berdegup seperti kebiasaannya,” kata Bufalino.

#8 Ketidakselesaan dada

Sekiranya anda mengalami serangan jantung, anda akan biasa berasa sakit, tertekan atau ketidakselesaan pada bahagian dada. Ketidakselesaan tersebut terutamanya berasa tidak selesa di dada yang berpanjangan. Dan ini menunjukkan tanda-tanda penyakit jantung dan anda perlu segera bergegas ke hospital bagi mendapatkan rawatan.

#9 Sakit yang merebak pada lengan

Beberapa pesakit menderita penyakit jantung dilaporkan mula berasa sakit dari dada dan bergerak ke lengan. Jangan abaikan tanda-tanda tersebut dan dapatkan rawatan sekiranya anda mengalami sesuatu yang serupa.

#10 Degupan jantung tidak teratur

Dalam banyak keadaan, seperti terlalu banyak kafein atau tidak cukup tidur, boleh menjadi punca degupan jantung yang tidak teratur. Tetapi jika jantung anda berdegup tidak mengikut masa yang sepatutnya, anda perlu membuat pemeriksaan di hospital berdekatan.

#11 Sakit tekak atau rahang

Biasanya tekak atau rahang terjadi berpunca dari sejuk, isu otot, atau masalah resdung. Tetapi sakit yang merebak di tekak atau rahang dari tengah dada boleh menyebabkan tanda-tanda penyakit jantung.

#12 Warna biru atau ungu pada kulit

Kulit kita boleh berubah menjadi biru atau ungu ketika sejuk. Tetapi jika anda panas dan kulit anda menjadi biru atau ungu, itu mungkin bermakna darah anda mengalami kekurangan oksigen disebabkan oleh penyumbatan saluran darah atau penyakit jantung

#13 Kemunculan benjolan

Benjolan xanthomatosis yang meletus sering kali kelihatan seperti ketuat, ruam, atau jerawat, tetapi sebenarnya timbunan lemak kolesterol menunjukkan tahap kolesterol tinggi yang boleh menyebabkan penyakit jantung.

#14 Kuku melungkung ke bawah

Ramai orang menganggap kuku yang berpusing ke bawah dan jari yang bengkak tidak berbahaya. Tetapi mengumpan biasanya berkaitan dengan penyakit jantung, jangkitan jantung, atau masalah paru-paru. Oleh itu, jika anda mempunyai tanda-tanda ini, berjumpa doktor dengan cepat

#15 Bibir bengkak yang sering berdarah

Sekiranya anda mengalami ruam, demam, dan bibir yang sangat kering yang sering mengelupas dan berdarah, kemungkinan penyebabnya adalah penyakit Kawasaki yang sering dijumpai pada kanak-kanak. Keadaan ini, apabila tidak dirawat tepat pada waktunya, boleh menyebabkan kesan sampingan yang serius, termasuk penyakit jantung

#16 Ketulan berlilin halus

Benjolan lilin yang licin boleh muncul di mana-mana bahagian badan anda. Ia biasanya menunjukkan penumpukan protein yang tidak normal di jantung atau organ lain. Dengan tahap protein yang tidak sihat, jantung anda tidak dapat berfungsi dengan baik.

#17 Garis merah atau ungu pada kulit

Orang yang biasa mengalami kecederaan pada kuku akan menunjukkan garis merah atau ungu pada kuku mereka. Tetapi jika anda tidak mengalami sebarang kecederaan pada kuku dan beberapa garis muncul, anda perlu segera berjumpa doktor kerana ianya boleh jadi petanda kondisi jantung.

#18 Demam dan ruam yang tidak gatal

Sekiranya anak anda mengalami demam dan ruam tidak gatal, mungkin demam reumatik, penyebab utama penyakit jantung sepanjang hayat pada kanak-kanak. Oleh itu, jika tanda-tanda seperti itu muncul pada kulit dapatkan rawatan dengan segera.