13 Perkara Mengejutkan Tentang Kulit Pisang Yang Anda Boleh Lakukan

#1 Kurangkan Jerawat

Dengan kekuatan anti-radang dan penyembuhan tisu yang kuat, kulit pisang dapat digunakan untuk menyembuhkan jerawat anda dengan cepat dan semula jadi. Potong menjadi kecil dan gosokkan pada bahagian jerawat anda dengan bahagian dalam dua kali sehari. Jerawat akan hilang tanpa parut selepas beberapa hari. Tetapi ingat untuk memilih pisang pastikan ianya berwarna kuning atau coklat dan bukannya hijau, kerana hanya pisang yang matang mempunyai kekuatan menghapuskan jerawat.

#2 Mengilap kasut kulit

Mengalami kesukaran untuk menghilangkan bau kimia dari kasut? Cuba kulit pisang! Ini dapat memberikan kalium dan kelembutan ringan untuk kasut kulit anda tanpa bau yang menjengkelkan, ia juga membantu mengurangkan tanda-tanda parut dan kerosakan air. Gunakan bahagian dalam kulit pisang untuk menyebar di kasut kulit anda dan lap dengan kain lembut, dan kemudian kasut tersebut akan kelihatan seperti kasut baru!

#3 Memutihkan gigi

Melekat menggunakan bahagian dalam kulit pisang untuk menggosok gigi boleh menjadi kaedah yang murah dan berkesan untuk menggilap gigi. Oleh kerana asid salisilik dan asid sitrik yang tersimpan di dalamnya dapat menghilangkan noda permukaan gigi tanpa memakai enamel anda. Lebih baik daripada menggunakan bahan kimia yang menjadikan gigi anda sensitif, dan juga menjimatkan banyak wang berbanding dengan membersihkan gigi profesional.

#4 Merawat ketuat

Bukan sahaja boleh menghilangkan jerawat, tetapi ketuat juga! Kulit pisang adalah pelembut semula jadi terbaik untuk menghapuskan ketuat kerana bahagian dalam kulitnya berfungsi melembutkan ketuat. Letakkan pada bahagian tubuh anda yang mempunyai ketuat dan biarkan selama 1 – 2 minit setia hari. Beberapa hari kemudian, anda akan terkejut melihat perubahan ketuat menjadi kecut dan mengecil.

#5 Menenangkan kulit

Apabila musim panas tiba, kemungkinan besar kita mendapat gigitan serangga atau calar dari ramuan racun. Salah satu ubat semula jadi terbaik adalah kulit pisang. Gosokkan bahagian dalam kulit pisang ke bahagian yang meradang, dan ia dapat membantu mengurangkan rasa yang menyakitkan. Tetapi ingat itu hanya dapat mengurangkan sedikit kemerahan atau gatal sahaja. Sekiranya anda mengalami masalah serius, terus dapatkan rawatan profesional.

#6 Buang selumbar

Sukar untuk mengetahui yang mana yang lebih teruk, mendapatkan serpihan, atau cuba mengeluarkannya. Nah, inilah helah yang mudah dan tidak menyakitkan untuk menyelesaikan masalah ini dengan kulit pisang. Rekatkan sekeping kulit kecil secara langsung di atas kawasan di mana serpihan selumbar diletakkan. Biarkan kulit pisang tersebut selama 30 minit, enzim dan minyak lain dari kulit pisang akan menyerap ke dalam kulit anda dan membantu pengeluaran serpihan ke permukaan, menjadikannya lebih mudah dikeluarkan.

#7 Melembutkan daging

Pernahkah anda berfikir bahawa kulit pisang boleh membantu anda mengelakkan daging kering atau terlalu masak? Satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan ialah meletakkan sekeping kulit pisang di atas daging atau dada ayam anda. Kemudian minyak dan kelembapan di dalamnya akan diserap ke dalam daging dan membantu menjaga makanan anda dan mengekalkan rasanya yang berair.

#8 Membaja

Salah satu cara yang paling biasa untuk berurusan dengan kulit pisang adalah dengan membuat kompos. Sisa sayuran yang reput adalah baja semula jadi yang terbaik untuk tumbuh-tumbuhan dan sayur-sayuran anda, terutama kerana kulit pisang kaya dengan khasiat yang diinginkan oleh tanaman anda. Cara lain untuk membuat baja pisang-kulit adalah dengan mengeringkan kulit di bawah sinar matahari dan menambahkannya langsung ke dalam tanah, memberi tanaman dorongan semula jadi.

#9 Melembap dan melembutkan kedutan

Salah satu cara yang paling biasa untuk berurusan dengan kulit pisang adalah dengan membuat kompos. Sisa sayuran yang reput adalah baja semula jadi yang terbaik untuk tumbuh-tumbuhan dan sayur-sayuran anda, terutama kerana kulit pisang kaya dengan khasiat yang diinginkan oleh tanaman anda. Cara lain untuk membuat baja pisang-kulit adalah dengan mengeringkan kulit di bawah sinar matahari dan menambahkannya langsung ke dalam tanah, memberi tanaman dorongan semula jadi.

#10 Membuang pepijat kebun

Kutu daun sangat biasa serta kutu yang menjengkelkan yang boleh bergerak ke kebun anda tanpa jemputan. Di sini kami mencadangkan anda cara yang baik untuk menyingkirkannya tanpa memerlukan kaedah tidak berperikemanusiaan atau bahan kimia beracun. Cukup letakkan sebilangan kulit pisang ke dalam lubang 1 inci berhampiran pangkal tanaman yang dijangkiti kutu daun anda, dan anak-anak kecil akan dimatikan oleh semua kalium.

#11 Menyuburkan tanaman bunga

Walaupun pepijat kebencian membenci kulit pisang, bunga di kebun anda tidak akan mengatakannya kepada mereka. Kulit pisang kaya dengan vitamin dan mineral berkhasiat – termasuk kalsium, sulfur, magnesium, dan unsur surih – yang secara semula jadi menyuburkan dan menghidupkan semula bunga. Kuburkan beberapa kulit pisang di sekitar pangkal bunga mawar anda, dan tunggu untuk melihat bunga-bunga cantik anda berkembang.

#12 Meningkatkan mood

Bolehkah anda percaya bahawa kulit pisang dapat menstabilkan dan meningkatkan mood anda? Sekiranya anda kecewa kerana beberapa sebab, rebus kulitnya kemudian minum, anda mungkin akan berasa lebih baik selepas itu. Ini kerana dopamin dan serotonin di dalam kulit pisang mempunyai kesan meningkatkan mood pada otak anda. Jangan sekali-kali memandang rendah kulit pisang!