Bagaimana untuk hidup lebih lama : Tips organ kekal sihat

Kehidupan yang sihat membantu anda untuk menjalani usia tua dengan lebih yakin apabila bertambahnya usia anda. Menurut beberapa kajian, terdapat beberapa cara untuk mendapatkan kehidupan yang sihat dan hidup lebih lama dengan organ yang sihat.

#1 Kekalkan tahap hidrasi badan

Kekal terhidrasi dengan minum 4 ke 6 gelas air setiap hari adalah idea yang bagus kerana air membantu buah pinggang dalam penghapusan bahan buangan dalam pengaliran. Toksin  menjadikan badan anda dehidrasi, memudaratkan buah pinggang dan hati. Manakala kekal terhidrat memastikan arteri darah anda tetap terbuka dan membenarkan darah bebas bergerak. Dehidrasi adalah punca darah anda menebal yang boleh menyebabkan organ anda sukar untuk membuat pembersihan. 

#2 Amalkan makanan bernutrisi

Sumber gula semula jadi, buah-buahan segar, memudahkan badan anda untuk menyerap berbanding gula tiruan dan ianya tidak membebankan organ anda. Menjadi satu keperluan juga untuk mengambil fiber mencukupi, yang mana boleh dijumpai dalam buah-buahan, sayur-sayuran, produk bijirin penuh. 

Menurut beberapa kajian, elakkan karbohidrat yang diproses, lebih-lebih lagi karbohidrat halus seperti di dalam roti, beras basmati dan pasta. Begitu juga dengan minuman soda, kedai bakeri yang bagus. Hidangan tinggi lemak membantu mengekalkan kesihatan badan dan berfungsi dengan betul. Pengambilan garam yang berlebihan juga akan menyebabkan tekanan darah tinggi seterusnya menjadi punca risiko penyakit jantung dan buah pinggang. 

#3 Mulakan hari dengan aktiviti fizikal

Aktiviti fizikal dengan kerap membantu menurunkan tekanan darah, tahap kolesterol, meningkatkan kekuatan otot, meningkatkan kualiti tidur dan membantu mengekalkan berat badan yang ideal. Anda tidak perlu lakukan senaman yang terlalu berat, lakukan sesuatu aktiviti sederhana yang boleh menyebabkan kadar jantung anda meningkat.

#4 Berhenti minum alkohol dan tobacco

Penggunaan tabacco menyebabkan dinding arteri menjadi tebal dan beberapa kes, buah pinggang keras, yang mana mengurangkan jumlah darah yang boleh disalurkan ke buah pinggang  dan jantung. Ia mungkin juga menjadi punca tekanan darah tinggi, yang meningkatkan risiko sakit jantung dan masalah buah pinggang. Bukan itu sahaja, hentikan pengambilan alkohol untuk membantu mengurangkan jumlah hati rosak.

#5 Kawal tahap gula darah

Tahap tekanan gula darah yang tinggi boleh menyebabkan penyakit jantung, saluran darah tersumbat dan penyakit kencing manis, ikuti langkah-langkah di bawah bagi mengawal gula darah secara semula jadi.

#6 Membuat pemeriksaan

Dapatkan pemeriksaan dengan berjumpa dengan doktor untuk berbincang berkenaan buah pinggang sekiranya anda mengalami masalah jantung. Organ dalaman yang tidak seimbang akan selalu mempengaruhi yang lain, dengan itu adalah lebih baik jika anda membuat pemeriksaaan dengan segera.