10 Tanda Anda Mungkin Menghidap Kencing Manis

Ketahui tanda-tanda diabetes yang boleh meningkatkan peluang anda untuk menjalankan diagnosis lebih awal. Terlebih dahulu bincang dengan doktor jika anda merasakan anda mengalami gejala ini.

#1 Pergi ke tandas dengan kerap

Membuang air kecil dengan kerapa boleh jadi tanda awal diabetes. Rata-rata orang buang air kecil empat dan tujuh kali sehari tetapi orang yang menghidap diabetes sering pergi ke tandas kerana berusaha membuang glukosa tambahan dengan membuat lebih banyak air kencing.

#2 Dahaga sepanjang masa

Orang yang menghidap diabetes sering merasa sangat dahaga dan mulut menjadi kering. Perasaan dahaga ini berterusan walaupun anda telah minum banyak air.

#3 Mempunyai kulit gatal

Kekeringan yang sama seperti dahaga dan mulut kering juga boleh menyebabkan kulit kering dan gatal.

#4 Selera makan meningkat

Tubuh badan menukar makanan menjadi glukosa semasa proses pencernaan. Sel kemudian menggunakan glukosa sebagai sumber tenaga. Tetai apabila badan tidak menghasilkan insulin seperti diabetes jenis 1 atau tidak bertindak balas terhadap insulin seperti diabetes jenis 2, glukosa ini tidak dapat diambil dari darah ke dalam sel. Oleh itu, orang dengan diabetes yang tidak dirawat sering merasa lapar walaupun mereka cukup makan.

#5 Rasa letih atau mengantuk

Rasa letih sangat mungkin disebabkan oleh bekerja terlalu keras atau tidak cukup tidur tetapi itu juga boleh menjadi tanda diabetes. Sekiranya rasa letih tidak hilang walaupun sudah berehat panjang, anda perlu berjumpa doktor untuk menolak potensi diabetes.

#6 Mengalami penglihatan kabur

Penglihatan kabur bukan sekadar tanda memerlukan cermin mata baru. Diabetes juga dapat menyebabkan penglihatan kabur, kerana perubahan kadar cairan dapat menyebabkan pembengkakan pada lensa mata yang menghalangnya fokus dengan betul.

#7 Merasa kebas atau sakit pada kaki

Mati rasa di jari kaki dan kaki merupakan salah satu tanda kerosakan saraf, yang berlaku ketika diabetes menyebabkan bacaan gula darah tinggi untuk jangka masa yang panjang. Kerosakan saraf yang sama juga boleh menyebabkan rasa sakit atau kebas di kaki.

#8 Luka yang mengambil masa yang lama untuk sembuh

Gula darah tinggi mempengaruhi aliran darah, yang dapat mempengaruhi kemampuan tubuh untuk sembuh. Luka yang memerlukan waktu yang lama untuk sembuh mungkin merupakan tanda bahawa gula darah telah lama meningkat. Sesiapa yang mengalami simptom ini mesti berjumpa doktor dengan segera.

#9 Penurunan berat badan atau lebihan berat badan yang melampau

Orang yang menghidap diabetes jenis 1 mungkin mengalami kenaikan berat badan yang cepat atau penurunan berat badan yang ketara tanpa mencuba apa-apa sebagai tanda-tanda awal keadaan mereka.

#10 Mengalami jangkitan yis

Ini boleh mempengaruhi lelaki dan wanita kerana candida atau yis, memakan gula. Orang yang menghidap diabetes mempunyai jumlah gula yang berlebihan dalam sistemnya yang menjadikan persekitaran yang ideal untuk ragi berkembang.