10 Tabiat Yang Sering Dilakukan Orang Sihat

#1 Sarapan

Dengan cara bersarapan dapat melancarkan metabolisme anda dan menghentikan anda makan berlebihan. Selain itu, kajian menunjukkan bahawa orang dewasa yang sarapan pagi lebih sihat di tempat kerja, dan anak-anak yang makan pagi mendapat markah lebih tinggi dalam ujian. Sekiranya perkara permulaan hari dengan sarapan tidak sesuai untuk anda, ambil menu ringan dengan bar granola atau sebiji buah. 

#2 Rancang Makanan Anda

Ini akan membantu anda menjimatkan masa dan wang dalam jangka masa panjang. Sekat beberapa saat, kemudian duduk dan pertimbangkan matlamat dan keperluan anda. Adakah anda ingin menurunkan berat badan? Mengurangkan gula, lemak, atau karbohidrat? Tambahkan protein atau vitamin? Perancangan penyediaan makanan membuat anda sentiasa terkawal. Anda perlu tahu apa yang anda makan dan waktunya. Bonus: Anda juga akan lebih mudah untuk skip makanan bergula seperti donat semasa rehat di tempat kerja kerana mempunyai perancangan makanan tersendiri!

#3 Minum Banyak Air

Minum air yang banyak juga boleh mendatangkan banyak manfaat untuk anda. Kekal terhidrat adalah yang teratas dalam senarai, tetapi ini juga dapat membantu menurunkan berat badan. Sebab lain untuk mencari H2O? Minuman bergula dikaitkan dengan obesiti dan diabetes jenis 2. Sekiranya anda bukan penggemar air biasa, anda boleh tambahkan rasa dengan pelbagai jenis buah seperti hirisan oren, lemon, kapur, tembikai, atau timun.

#4 Berehat seketika dengan senaman

Lakukan beberapa aktiviti untuk paru-paru atau senaman regangan. Ia bagus untuk badan dan minda anda. Hanya 30 minit berjalan kaki sebanyak 5 kali seminggu dapat membantu memelihara tubuh kita dari sebarang penyakit. Dan jika anda tidak dapat melakukan minit itu sekaligus, letupan pendek juga membantu.

#5 Offline dari media sosial

Anda kerap memeriksa e-mel dan media sosial? Zaman sekarang ini sudah tentu sukar untuk seseorang berenggang dengan gajet atau media sosial. Perkara yang paling teruk ialah apabila anda mudah terpengaruh dengan perkembangan rakan atau keluarga apabila mereka memuatnaik gambar makanan sedap di platform seperti Instagram dan Facebook. Kemudian anda mula rasa untuk terikut-ikut tabiat mereka. Cara untuk atasi masalah ini ialah dengan membiarkan telefon anda seketika. Cuba latih diri anda untuk berehat dari media sosial dengan cara log out dari media sosial yang hanya boleh membuatkan anda terpengaruh. Apabila anda mengurangkan masa di paparan skrin, ini boleh membebaskan anda untuk melakukan perkara lain seperti berjalan-jalan, membaca buku, atau menolong ibu anda memasak di dapur untuk makan malam bersama.

#6 Belajar sesuatu yang baru

Kemahiran baru membantu menjaga kesihatan otak anda. Libatkan diri anda dengan mendaftar untuk apa apa aktiviti seperti kelas tarian atau bengkel penulisan kreatif. Adalah lebih baik lagi anda melibatkan diri dengan menguasai bahasa baru. Kerja mental yang diperlukan dapat memperlambat tanda-tanda penuaan seterusnya dapat mengurangkan kesan penyakit Alzheimer.

#7 Jangan Merokok

Sekiranya anda merokok, berhenti. Ini merupakan langkah besar ke arah kesihatan yang lebih baik. Badan anda akan membaiki tahap kesihatan diri dengan cepat. Sebaik 20 minit selepas rokok terakhir anda, degupan jantung dan tekanan darah anda turun. Kenapa masih tunggu? Buang tabiat merokok hari ini. Doktor anda akan dengan senang hati membantu anda memulakannya.

#8 Tidur Yang Berkualiti

Terlalu banyak faedah untuk disenaraikan. Tidur malam yang nyenyak membuat anda berada dalam suasana yang lebih baik, mempertajam ingatan dan fokus, dan membantu anda mempelajari perkara baru. Dalam jangka masa yang panjang, ini dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan membantu anda menjaga kesihatan diri. Kunci matlamat anda untuk mendapatkan 7 hingga 9 jam masa untuk tidur. Untuk rehat yang terbaik, lakukan mengikut jadual dan lakukan perkara yang sama bangun awal waktu pada setiap hari.

#9 Latih Otot Anda

Latihan kekuatan membantu badan anda menukar lemak untuk jisim otot. Ini bermakna anda akan membakar lebih banyak kalori walaupun anda menjadi lemah dan penat. Tetapi senaman ini juga dapat membantu anda melangsingkan badan, menguatkan jantung, dan membina tulang. Lakukan latihan latihan kekuatan – seperti push-up, lunges, dan angkat berat – sekurang-kurangnya dua kali seminggu.

#10 Jaga Keseimbangan

Sekiranya anda masih muda dan aktif, keseimbangan yang baik akan membantu anda mengelakkan kecederaan. Sekiranya anda lebih tua, ini akan menjadikan anda aktif lebih lama dan menurunkan kemungkinan anda jatuh dan patah tulang. Tidak kira usia anda, keseimbangan yang baik bermaksud nada otot yang lebih baik, jantung yang lebih sihat, dan keyakinan yang lebih tinggi. Yoga dan tai chi adalah kaedah terbaik untuk mengerjakannya, tetapi apa sahaja yang membuat anda bergerak, walaupun berjalan, dapat membantu.