Manfaat Kesihatan Tongkat Ali

Tongkat Ali terkenal dengan sifat meningkatkan testosteron untuk kedua-dua jantina lelaki mahupun wanita. Dari segi sejarah, ia telah digunakan sebagai afrodisiak untuk merawat pelbagai disfungsi seksual. Ramuan ini digunakan oleh pembina badan untuk meningkatkan jisim otot, kekuatan dan tahap tenaga. Ia juga meningkatkan peredaran darah, membantu mengurangkan tekanan darah tinggi dan merawat tekanan darah tinggi, tuberkulosis, demam, penyakit kuning, cirit-birit dan disentri. Tumbuhan berasaskan herba ini adalah makanan tambahan yang sangat baik untuk gaya hidup yang menuntut sekarang.

#1 Disfungsi Ereksi dan Libido Rendah

Tongkat ali sering disebut sebagai ubat untuk disfungsi ereksi. Terdapat beberapa bukti awal bahawa ia boleh membantu.

Dalam kajian double-blind kecil yang diterbitkan dalam Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti, para penyelidik mendapati bahawa 12 minggu suplemen produk yang mengandungi ekstrak Eurycoma longifolia dan Polygonum minus (antioksidan) membantu meningkatkan prestasi seksual dan fungsi ereksi.

Kajian lain, juga diterbitkan dalam Perubatan Pelengkap dan Alternatif Berasaskan Bukti, menunjukkan bahawa ekstrak tongkat ali membantu libido rendah dan fungsi ereksi.3 Kajian ini melibatkan 109 lelaki berusia antara 30 hingga 55 tahun dan mendapati bahawa ekstrak tersebut dapat membantu meningkatkan fungsi ereksi, libido seksual, pergerakan sperma, dan jumlah air mani. Kehilangan lemak badan pada lelaki yang berlebihan berat badan juga diperhatikan

#2 Menguatkan Otot

Tongkat ali boleh meningkatkan jisim dan kekuatan otot kerana mempunyai sifat meningkatkan tahap testosteron. Kadangkala ia digunakan oleh para atlet bagi meningkatkan tahap performance dan menguatkan fizikal seterusnya penurunan lemak. 

Dalam kajian awal yang lebih lama yang diterbitkan dalam British Journal of Sports Medicine, para penyelidik mendapati bahawa 100mg ekstrak Eurycoma longifolia setiap hari selama lima minggu meningkatkan jisim dan kekuatan otot pada lelaki yang menyertai program latihan kekuatan intensif berbanding dengan mereka yang mengambil bahagian dalam program itu sahaja .

Tongkat ali juga dapat membantu meningkatkan kekuatan otot pada orang dewasa yang lebih tua, menurut kajian rintis 2014 yang diterbitkan dalam Phytotherapy Research pada tahun 2014. Untuk kajian ini, 13 lelaki dan 12 wanita berusia antara 57 hingga 72 tahun mengambil 400mg ekstrak tongkat ali setiap hari selama lima minggu. Pada akhir kajian, tongkat ali didapati telah meningkatkan tahap testosteron dan kekuatan otot secara total dan bebas.

Kajian pada tahun 2010 yang melibatkan atlet rekreasi lelaki, mendapati bahawa 150mg sehari selama tujuh hari sebelum larian daya tahan (ditambah satu jam sebelum larian) tidak meningkatkan daya tahan berbanding plasebo

#3 Kemandulan

Tongkat ali juga menunjukkan manfaatnya dalam rawatan kemandulan, menunjukkan kajian awal yang diterbitkan dalam Asian Journal of Andrology pada tahun 2010.

Penyelidik mendapati bahawa suplemen harian dengan 200mg Eurycoma longifolia pada lelaki selama tiga hingga sembilan bulan menghasilkan jumlah air mani yang lebih tinggi, kepekatan sperma, peratusan morfologi sperma normal, dan pergerakan sperma, dan mengakibatkan kehamilan secara spontan pada 11 pasangan dalam kajian yang dijalankan selepas rawatan.

#4 Mengurangkan Stres

Beberapa kajian mencadangkan bahawa tongkat ali boleh membantu mengurangkan stres. Kajian tersebut termasuklah dalam satu kajian yang dijalankan oleh Journal of the International Society of Sports Nutrition. Penyiasat menilai hormon stres dan keadaan mood pada 63 orang sebelum dan selepas mengambil suplemen tongkat ali selama empat minggu dan mendapati peningkatan ketara dalam keadaan mood ketegangan, kemarahan, dan kekeliruan serta penurunan kortisol air liur dan peningkatan testosteron pada mereka yang mengambil ekstrak tongkat ali.

#5 Melewatkan Hipogonadisme 

Tongkat ali dapat memperbaiki gejala hipogonadisme awal, menurut kajian yang diterbitkan di Andrologia. Untuk kajian ini, 76 orang dengan hipogonadisme awal diberi 200mg ekstrak tongkat ali standard selama satu bulan. Hasil menunjukkan bahawa ekstrak tongkat ali meningkatkan skor pada skala gejala penuaan lelaki dan tahap testosteron.