Mahu Hidup Sehingga Usia 100 ? Cuba 8 Tips Gaya Hidup Blue Zone Ini!

Setiap individu menginginkan kehidupan yang kekal sihat dan umur yang panjang. Keinginan ini tidak mustahil untuk direalisasikan sekiranya anda mengamalkan gaya hidup yang sihat sama seperti yang dilakukan oleh orang yang tinggal di “Blue Zone” atau Zon Biru.

Dan Beuttner, seorang penjelajah yang sering menulis untuk National Geographic, adalah yang pertama mencipta istilah ‘Blue Zone’. Menurutnya, tinggal di kawasan ini dapat menolong seseorang menjalani kehidupan yang panjang dan sihat.

Dalam buku yang ditulis beliau, ‘The Blue Zone: Pelajaran untuk Hidup Lebih Lama daripada Orang-Orang yang Tinggal Paling Lama’, kawasan biru ini merujuk kepada kawasan demografi dan geografi dunia di mana orang-orang cenderung hidup lebih dari 100 tahun.

Antara beberapa wilayah kawasan yang menjalani kehidupan ‘Blue Zone’ adalah seperti :

  • Sardinia, Itali: Ditemui di sebuah perkampungan gunung di mana manusia mencapai usia 100 tahun
  • Okinawa, Jepun
  • Loma Linda, California
  • Semenanjung Nicoya, Kosta Rika
  • Ikaria, Greece

Tips Gaya Hidup ‘Blue Zone’ 

1. Jalani kehidupan normal

Walaupun kita banyak menghabiskan masa dan wang dengan melakukan aktiviti fizikal di pusat senaman seperti gim, sibuk menyusun rutin kecergasan badan dan perlu cari masa untuk melakukan aktiviti berat dalam kesibukan kita, orang yang tinggal di Zon Biru tidak bersenam, mereka bergerak secara semula jadi, tanpa memikirkan semua kegiatan senaman itu. Gaya hidup mereka mendorong mereka bergerak sepanjang hari, sama ada mendaki gunung sambil menggembala kambing, atau merawat kebun yang menyediakan sayur-sayuran mereka. Cari jalan untuk bergerak lebih banyak sepanjang hari di persekitaran anda sendiri, dan bukannya menjadualkan waktu untuk melakukan satu jam kecergasan selepas 12 jam duduk.

2. Cipta matlamat hidup anda

Di Zon Biru, orang tahu mengapa mereka bangun pada waktu pagi. Mereka merasa puas dalam hidup mereka, mereka tahu ke mana mereka pergi dan mengapa, dan mereka tidak tergesa-gesa untuk sampai ke sana. Mereka tidak perlu membuktikan diri mereka kepada sesiapa pun. Merasakan tujuan dalam hidup anda boleh menambah jangka hayat hingga tujuh tahun.

3. Kurang tekanan

Tekanan membawa kepada keradangan kronik, dan keradangan itu dikaitkan dengan setiap penyakit yang berkaitan dengan usia. Tidak ada tempat di dunia di mana orang tidak mengalami beban dan tekanan yang berlebihan, tetapi perbezaannya adalah bahawa orang di Zon Biru tahu cara menyahmampatan sebelum habis. Ada yang tidur siang sepanjang hari, ada yang berdoa, ada yang hanya mengambil masa beberapa minit untuk mengingati dari mana asalnya.

4. Ikuti peraturan 80%

Tinggalkan makanan ringan larut malam itu, dan makan malam lebih awal. Orang di Zon Biru makan makanan terkecil mereka pada waktu petang, dan tidak makan apa-apa lagi sepanjang hari. Mereka berhenti makan apabila merasa kenyang sekitar 80 peratus. Jurang antara tidak merasa lapar dan merasa kenyang membantu dengan konsistensi berat badan dan menjaga kesihatan badan.

5. Amalkan pengambilan tanaman sayuran terutamanya kacang

Untuk mendapatkan protein yang mencukupi, ramai di antara kita makan banyak daging, tetapi orang-orang Zon Biru memakan daging hanya kira-kira lima kali sebulan. Penyelidikan menunjukkan bahawa memakan daging merah boleh menyebabkan kematian pramatang. Anda boleh menjaga diet nabati, dengan memasukkan lebih banyak kacang dalam makanan anda: fava, lentil, kacang hitam dan kacang soya sangat berkhasiat. Anda mesti makan kira-kira setengah cawan kacang sehari untuk mengekalkan umur anda.

6. Percaya pada takdir

Berita malang bagi anda semua orang ateis di luar sana: menurut penyelidikan, orang yang menghadiri beberapa jenis ibadah seminggu sekali tinggal empat hingga 14 tahun lebih lama daripada mereka yang tidak. Jenis kepercayaan tidak penting. Pakar berpendapat ini berkaitan dengan perasaan memiliki komuniti yang lebih besar daripada diri anda.

7. Utamakan keluarga terlebih dahulu

Dalam masyarakat kita, begitu banyak penekanan diberikan pada diri kita sendiri, cita-cita, pemenuhan kita, tetapi orang-orang centenarian menjaga komuniti mereka dekat dengan mereka. Mereka membuat keputusan hidup berdasarkan generasi keluarga. Mereka menjaga ibu bapa dan datuk nenek mereka yang sudah tua dekat atau bahkan di rumah mereka, yang terbukti menurunkan kadar kematian bagi seluruh keluarga. Mereka melabur untuk anak-anak mereka, dan cenderung mempunyai satu pasangan hidup, yang menunjukkan penyelidikan dapat menambah hidup selama tiga tahun.

8. Jangan lupakan keluarga kedua anda

Darah lebih tebal daripada air, tetapi persahabatan sejati dapat menyelamatkan nyawa anda, secara harfiah. Mereka yang tinggal lebih dari 100 mewujudkan persekitaran sokongan dan komitmen sosial dengan sekumpulan kecil orang di sekitar mereka. Rangkaian sosial yang ketat ini mempengaruhi tingkah laku yang memanjangkan hidup anda. Walaupun anda mungkin tidak tinggal di Jepun, atau Yunani, atau bahkan California, anda boleh hidup dengan cara sendiri tetapi membuat perubahan harian kecil ini. Dan ingat, menikmati hidup adalah kaedah terbaik untuk mendapatkan kehidupan yang panjang.