7 Makanan Yang Boleh Mengurangkan Risiko Kanser

Apa yang anda makan secara drastik mempengaruhi aspek kesihatan anda termasuklah risiko penyakit kronik seperti sakit jantung, diabetes dan barah/kanser. Perkembangan kanser khususnya terbukti sangat dipengaruhi oleh diet anda. Banyak makanan mengandungi sebatian bermanfaat yang dapat membantu mengurangkan pertumbuhan kanser.

Terdapat juga beberapa kajian menunjukkan bahawa pengambilan makanan tertentu yang lebih tinggi dikaitkan dengan risiko penyakit yang lebih rendah. 

#1 Brokoli

Brokoli mengandungi sulforaphane, sebatian tumbuhan yang terdapat dalam sayur yang mungkin mempunyai antikanser yang sangat kuat. Satu kajian tabung uji menunjukkan bahawa sulforaphane mengurangkan ukuran dan bilangan sel barah payudara sehingga 75 peratus. Begitu juga kajian haiwan mendapati bahawa merawat tikus dengan sulforaphane membantu membunuh sel barah prostat dan mengurangkan jumlah tumor lebih daripada 50 peratus.

#2 Lobak Merah

Beberapa kajian mendapati bahawa memakan lebih banyak lobak merah dikaitkan dengan penurunan risiko jenis kanser tertentu. Sebagai contoh, analisis melihat hasil lima kajian dan menyimpulkan bahawa makan lobak merah dapat mengurangkan risiko barah perut hingga 26 peratus. Kajian lain mendapati bahawa pengambilan lobak merah yang lebih tinggi dikaitkan dengan kemungkinan 18 peratus lebih rendah terkena barah prostat. Satu kajian menganalisis diet seramai 1,266 peserta tanpa kanser paru-paru. Ia mendapati bahawa perokok semasa yang tidak memakan lobak merah tiga kali lebih cenderung menghidap barah paru-paru, berbanding mereka yang memakan lobak merah lebih dari sekali seminggu.

#3 Kacang

Kacang mengandungi serat tinggi, yang menurut beberapa kajian dapat membantu melindungi daripada barah kolorektal. Satu kajian mengikuti 1,905 orang dengan sejarah tumor kolorektal, dan mendapati bahawa mereka yang memakan lebih banyak kacang kering dan dimasak, cenderung mempunyai risiko penurunan pertumbuhan tumor. Kajian haiwan juga mendapati bahawa memberi makan tikus kacang hitam atau kacang navy dan kemudian menyebabkan barah kolon menyekat perkembangan sel barah hingga 75%. Menurut hasil ini, makan beberapa hidangan kacang setiap minggu dapat meningkatkan pengambilan serat anda dan membantu menurunkan risiko terkena barah.

#4 Beri

Beri tinggi antosianin, pigmen tumbuhan yang mempunyai sifat antioksidan dan mungkin dikaitkan dengan penurunan risiko barah. Dalam satu kajian pada manusia, 25 orang dengan barah kolorektal dirawat dengan ekstrak bilberry selama tujuh hari, yang didapati dapat mengurangkan pertumbuhan sel barah sebanyak 7%. Satu lagi kajian kecil memberikan raspberry hitam kering beku kepada pesakit dengan kanser mulut dan menunjukkan bahawa ia menurunkan tahap penanda tertentu yang berkaitan dengan perkembangan barah. Satu kajian pada haiwan mendapati bahawa pemberian raspberi hitam yang dikeringkan oleh tikus mengurangkan kejadian tumor esofagus hingga 54% dan penurunan jumlah tumor hingga 62% .

#5 Kulit Kayu Manis

Kulit kayu manis terkenal dengan manfaat kesihatannya, termasuk kemampuannya untuk mengurangkan gula darah dan meredakan keradangan .Selain itu, beberapa kajian tabung uji dan haiwan mendapati bahawa kayu manis dapat membantu menyekat penyebaran sel barah. Kajian tabung uji mendapati bahawa ekstrak kayu manis dapat mengurangkan penyebaran sel barah.

Kajian tabung uji lain menunjukkan bahawa minyak pati kayu manis menekan pertumbuhan sel barah kepala dan leher, dan juga mengurangkan ukuran tumor dengan ketara. Kajian haiwan juga menunjukkan bahawa ekstrak kayu manis menyebabkan kematian sel pada sel tumor, dan juga melawan berapa banyak tumor tumbuh dan merebak.

#6 Minyak Zaitun

Minyak zaitun sarat dengan manfaat kesihatan, jadi tidak hairanlah itu adalah salah satu makanan diet Mediterranean. Beberapa kajian mendapati bahawa pengambilan minyak zaitun yang lebih tinggi dapat membantu melindungi daripada barah.

Satu tinjauan besar-besaran yang terdiri dari 19 kajian menunjukkan bahawa orang yang menggunakan minyak zaitun dengan jumlah yang paling besar mempunyai risiko lebih rendah terkena barah payudara dan barah sistem pencernaan daripada mereka yang mempunyai pengambilan terendah. 

Kajian lain melihat kadar barah di 28 negara di seluruh dunia dan mendapati bahawa kawasan dengan pengambilan minyak zaitun yang lebih tinggi mengalami penurunan kadar kanser kolorektal.

#7 Kunyit

Kunyit adalah rempah yang terkenal dengan khasiatnya yang memelihara kesihatan. Curcumin, bahan aktifnya, adalah bahan kimia dengan kesan anti-radang, antioksidan dan bahkan antikanker. Satu kajian melihat kesan curcumin pada 44 pesakit dengan lesi di usus besar yang boleh menjadi barah. Selepas 30 hari, 4 gram kurkumin setiap hari mengurangkan jumlah luka yang terdapat sebanyak 40% 

Dalam kajian tabung uji, curcumin juga didapati mengurangi penyebaran sel-sel barah usus besar dengan menargetkan enzim tertentu yang berkaitan dengan pertumbuhan barah.Satu lagi kajian tabung uji menunjukkan bahawa kurkumin membantu membunuh sel barah kepala dan leher. Curcumin juga terbukti efektif dalam memperlambat pertumbuhan sel barah paru-paru, payudara dan prostat dalam kajian tabung uji lain .