Cara Mengurangkan Sakit Pergelangan Tangan

“Carpal tunnel syndrome”

Saraf median adalah salah satu daripda tiga saraf utama di bawah lengan. Sindrom terowong karpal berlaku apabila saraf median menjadi mampat atau mencubit. Ia terletak di sebelah telapak tangan seperti ibu jari, jari telunjuk, jari tengah dan bahagian jari manis.

Ia juga memberikan impuls elektrik ke otot yang menuju ke ibu jari. Sindrom terowong karpal boleh berlaku di salah satu atau kedua-dua tangan anda.

Bengkakkan pada bahagian tangan boleh menyebabkan mampatan pada sindrom terowong karpal. Kesakitan ini berlaku apabila tekanan yang berlebihan di pergelangan tangan dan saraf median.

Selain menyebabkan rasa sakit di bahagaian pergelangan tangan, sindrom karpal dapat menyebabkan rasa mati, kelemahan dan kesemutan di sisi tangan berhampiran ibu jari.

Pembengkakan pergelangan tangan boleh berlaku dan mencetuskan sindrom carpal tunnel kerana salah satu daripada keadaan berikut:

 • melakukan tugas berulang dengan tangan anda, seperti menaip, melukis, atau menjahit
 • berlebihan berat badan, hamil, atau mengalami menopaus
 • mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti diabetes, arthritis, atau tiroid yang tidak aktif

Kecederaan Pergelangan Tangan

Kecederaan pada pergelangan tangan anda juga boleh menyebabkan kesakitan. Kecederaan pergelangan tangan termasuk terseliuh, patah tulang, dan tendonitis.


Bengkak, lebam, atau sendi yang cacat di dekat pergelangan tangan mungkin merupakan gejala kecederaan pergelangan tangan. Beberapa kecederaan di pergelangan tangan boleh berlaku dengan segera kerana trauma akibat hentaman. Orang lain mungkin berkembang dengan perlahan dari masa ke masa.

Gout

Gout disebabkan oleh penumpukan asid urik. Asid urik adalah bahan kimia yang dihasilkan aabila badan memecahkan makanan yang mengandungi sebatian organik yang disebut purin.

Sebilangan besar asid urik larut dalam darah dan dikeluarkan dari badan mellauia pembuangan air kecil. dalam beberapa kes bagaimanapun dan menghasilkan asid urik terlalu banyak.

Asid urik yang berlebihan dapat disimpan pada sendi, mengakibatkan rasa sakit dan bengkak. Kesakitan ini sering berlaku di lutut, pergelangan kaki, pergelangan tangan, dan kaki.
Penyebab gout yang biasa termasuklah :

 • minum alkohol terlalu banyak
 • makan berlebihan
 • ubat-ubatan tertentu, seperti diuretik
 • keadaan lain, seperti tekanan darah tinggi, diabetes, dan penyakit buah pinggang

Arthritis

Artritis adalah keradangan pada sendi. Keadaan ini boleh menyebabkan pembengkakan dan kekakuan pada bahagian badan yang terjejas. Artritis mempunyai banyak sebab, termasuk keausan normal, penuaan, dan terlalu banyak kerja tangan.
Terdapat banyak bentuk artritis, tetapi jenis yang paling biasa termasuk:

 • Rheumatoid arthritis (RA) adalah penyakit autoimun yang biasanya menyerang kedua pergelangan tangan. Ia berkembang apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang lapisan sendi anda, termasuk pergelangan tangan anda. Ini boleh menyebabkan pembengkakan yang menyakitkan, yang akhirnya boleh mengakibatkan hakisan tulang.
 • Osteoarthritis (OA) adalah penyakit sendi degeneratif yang biasa berlaku pada orang dewasa yang lebih tua. Ia disebabkan oleh kerosakan tulang rawan yang menutupi sendi. Tisu pelindung rosak oleh usia dan gerakan berulang. Ini meningkatkan geseran ketika tulang sendi bergesekan antara satu sama lain, mengakibatkan bengkak dan sakit.
 • Psoriatik arthritis (PsA) adalah sejenis arthritis yang berlaku pada orang dengan kelainan kulit yang disebut psoriasis.

Gejala yang mungkin berlaku semasa sakit pergelangan tangan
Sakit pergelangan tangan mungkin disertai dengan gejala berikut:

 • jari bengkak
 • kesukaran membuat penumbuk atau mencengkam objek
 • rasa kejung atau kesemutan di tangan
 • sakit, kekejangan , atau kesemutan yang semakin teruk pada waktu malam
 • sakit tiba-tiba, tajam di tangan
 • bengkak atau kemerahan di sekitar pergelangan tangan
 • kehangatan pada sendi berhampiran pergelangan tangan

Senaman untuk membantu sakit pergelangan tangan

Anda juga boleh melakukan senaman pergelangan tangan sederhana di rumah untuk membantu sakit pergelangan tangan yang merangkumi:


1.Pergelangan tangan dan lenturan pergelangan tangan

Latihan ini melibatkan meletakkan lengan bawah anda di atas meja, dengan pelapik kain di bawah pergelangan tangan anda. Putar lengan anda sehingga tangan anda menghadap ke bawah. Gerakkan tangan ke atas sehingga anda merasakan regangan lembut. Kembalikan ke kedudukan semula dan ulangi.


2.Supinasi dan sebutan pergelangan tangan

Berdiri dengan lengan anda ke sisi dan siku dibengkokkan pada 90 darjah. Putar lengan bawah sehingga tangan menghadap ke atas dan putar ke arah lain, sehingga tangan menghadap ke bawah.

3.Penyimpangan pergelangan tangan

Letakkan lengan bawah anda di atas meja, dengan tangan menggantung dan melapisi di bawah pergelangan tangan. Letakkan ibu jari menghadap ke atas. Gerakkan tangan anda ke atas dan ke bawah, seolah-olah anda melambaikan tangan.