6 Cara Menyelamatkan Lutut Anda

Sekiranya anda boleh berjalan seperti biasa, berjoging dan tiada kesukaran berjalan itu bermakna anda tidak mempunyai masalah lutut. Anda perlu bersyukur dan berterima kasih kepada Tuhan kerana masih banyak hal yang boleh anda lakukan degan lutut yang sihat tanpa sebarang halangan. Beberapa langkah asas dapat membantu melindungi lutut anda seiring bertambahnya usia.

Selain menjadi sendi terbesar dalam tubuh manusia, “lutut unik kerana gerakan yang dilakukan sangat kompleks,” kata Sanjeev Bhatia, pakar bedah perubatan sukan ortopedik dan pengarah kod Pusat Pemeliharaan Sendi Pinggul dan Lutut Perubatan Northwestern di Pusat DuPage Pusat di Winfield, Illinois. “Lutut mempunyai tiga kompartemen, yang mana satu boleh menyebabkan rasa sakit dengan kehausan.”

Jika tidak, untuk mengurangkan risiko mengalami kesakitan, kekejangan dan keradangan di lutut anda, ambil langkah-langkah ini untuk melindungi sendi-sendi penting ini.

#1 Mengekalkan berat badan yang sihat

Berat badan yang berlebihan memberi tekanan yang besar pada lutut. Menurut pakar bedah, John Paul Rue, bagi setiap paun berat yang anda gunakan, lutut akan menggunakan 4 kilogram kekuatan dari berat tersebut dan lebih-lebih lagi ketika anda turun naik tangga

#2 Buat pergerakan

Aktiviti fizikal yang teratur membantu mengekalkan fungsi sendi termasuk kekuatan dan jarak gerakan pada lutut yang bermaksud kurang daya yang dikenakan pada lutut. Walaupun ada yang mengatakan bahawa aktiviti berimpak tinggi seperti berlari tidak baik untuk lutut tetapi tidak semestinya anda tidak perlu melakukan apa-apa aktiviti lasak. Anda juga boleh lakukan aktiviti impak rendah seperti berjalan pantas, berbasikal, berenang dan pelbagai aktivti ringan yang lain.

#3 Menguatkan otot yang menyokong lutut anda

Membina otot peha yang kuat terutamanya quadriceps dan hamstring. Ini akan meningkatkan jarak pergerakan, melindungi tulang rawan lutut dan mengurangkan tekanan pada lutut. Dengan itu, biasakan diri lakukan senaman seperti squads dan lunges selama 2 kali seminggu. Pastikan lutut anda berada di atas kaki dan tidak memanjang di jari kaki. Selepas usia 50 tahun elakkan membongkokkan badan di bawah sudut 90 darjah. Ini kerana dengan membongkok boleh meningkatkan tekanan pada lutut. 

#4 Betulkan kedudukan postur badan

Postur badan yang tidak betul mengubah pusat graviti badan anda, memberi tekanan tambahan pada lutut, dan pinggul anda. Oleh itu, betulkan kedudukan dengan berdiri tegak, kemudian kepala haruslah sejajar dengan bahu, bahu juga sejajar dengan pinggul dan lutut hendaklah lurus dengan kaki. Aktiviti seperti yoga, tai chi, pilates dan latihan pengukuhan teras seperti papan dan punggung boleh membantu memperbaiki postur badan anda, mencegah kerengsaan di sekitar lutut dan mengelakkan anda terjatuh.

#5 Pilih kasut yang sesuai

Memakai kasut yang selesa dan menyokong lutut mendorong penyesuaian sendi yang betul dibawah bahagian kaki (tapak kaki) semasa membuat pergerakan. Untuk bersenam, padankan kasut bersesuaian dengan aktiviti anda seperti kasut sukan untuk berlari dan kasut kasual untuk keluar membeli-belah. Percaya atau tidak, penyelidikan menunjukkan bahawa keabnormalan postur kaki dapat menyumbang kepada osteoartritis lutut. Oleh disebabkan itulah pentingnya memakai kasut yang membantu mencegah gulungan kaki ke dalam atau keluar semasa pergerakan. Elakkan memakai kasut tumit tinggi yang boleh meningkatkan tekanan pada lutut.

#6 Kenali rasa sakit lutut anda

Sekiranya anda mengalami kesakitan dan bengkak di lutut, berehat dari berjalan, berlari atau melakukan aktiviti impak tinggi. Lakukan rawatan lutut, RICE iaitu resticecompression dan elevation. Selepas selesai membuat rawatan tersebut dan anda didapati kembali sihat seperti sedia kala, sudah pasti anda sudah boleh melakukan aktiviti di atas seperti biasa. Dan sekiranya tiada sebarang tindak balas dalam masa seminggu, buat pemeriksaan doktor.