Sakit Pinggang Mudarat Kesihatan Kerja

MESTI ramai antara kita biasa menghadapi masalah sakit pinggang. Mari kita semak apa punca dan kaedah rawatannya…

Gejala Sakit Pinggang?

Gejala lain selain daripada sakit belakang yang boleh menunjuk kepada sakit pinggang adalah:

1. Masalah tidur Sakit pinggang yang memancar ke bahagian kaki, paha, punggung dan juga ke perut

2. Tidak dapat membengkokkan badan

3. Tidak dapat merenggangkan badan

4. Sakit apabila berdiri dengan tegak

5. Kemerahan kulit di bahagian belakang

6. Bengkak di bahagian belakang

7. Kehangatan kulit di bahagian belakang yang lebam

8. Kelengkungan tulang belakang

Anda boleh bercakap dengan doktor untuk mengetahui gejala mana yang menunjukkan masalah kesihatan anda.

Mengikut gejala-gejala ini anda boleh memastikan punca sakit belakang dan selepas memastikannya akan boleh mendapatkan rawatan yang diperlukan.

Apakah Rawatan Sakit Pinggang?

Rawatan untuk sakit pinggang adalah berdasarkan puncanya. Rawatan yang disyorkan untuk semua punca sakit belakang adalah untuk berehat. Badan anda perlu masa untuk merawatnya sendiri. Dengan mendapatkan tidur yang secukupnya anda boleh mengurangkan sakit pinggang dengan drastik.

Selain daripada berehat, jikalau sakit adalah terlampau ataupun menghalang anda daripada bekerja dengan baik, anda boleh bercakap dengan doktor untuk mendapatkan ubat tahan sakit yang sesuai dengan keadaan anda. Ada beberapa ubat seperti Ibuprofen, Naproxen, Mephenamic acid dan juga Paracetamol yang berkesan untuk sakit pinggang.

Mampatan panas ataupun mampatan ais boleh digunakan untuk mengurangkan sakit pinggang. Mampatan ais akan mengurangkan penghantaran impuls sakit dan mampatan panas boleh mengurangkan kesengitan otot-otot belakang. Mampatan ini perlu diberi selama 20 min sekurang-kurangnya.

Sesetengah sakit pinggang oleh sebab masalah otot boleh diperbaiki dengan menukar tilam anda. Dengan menggunakan tilam yang tebal yang rata boleh mengurangkan sakit pinggang dan juga sakit punggung. Ada jenis tilam yang dijual semata-mata untuk mengelak sakit belakang.

Kasut anda juga memainkan peranan dalam mengurangkan sakit belakang. Dengan memakai kasut yang ada lapisan yang tebal untuk tumit boleh mengurangkan stres atas tulang belakang dan mengurangkan sakit.

Senaman boleh mengurangkan sakit belakang kerana ia akan menguatkan otot-otot belakang dan juga memperbaiki kesengitan otot belakang. Senaman juga menguatkan tulang pinggul.

Sesetengah sakit pinggang boleh diselesaikan dengan urut tradisional ataupun kiropraktor. Dengan urut dan kiropraktor, tulang- tulang boleh diluruskan dan sebarang keseliuhan boleh diperbaiki.Akupunktur juga dikatakan menolong dalam sebahagian kes sakit pinggang dan punggung.

Sesetengah sakit pinggang yang berpunca daripada masalah tulang seperti patah tulang perlu dibaiki dengan rawatan surgeri dan juga dengan memakai acuan plaster.

Semua rawatan ini berdasarkan individu – individu tersendiri, tahap sakit mereka dan juga puncanya, oleh itu anda perlu berbincang dengan doktor untuk mengetahui rawatan yang sesuai untuk anda.

Apakah Cara Untuk Menghindari Sakit Pinggang?

Anda boleh menghindari sakit pinggang dengan membuat senaman dan regangan yang betul.

Anda juga perlu mengamalkan tabiat berdiri dan duduk dengan tegak supaya tulang belakang tidak akan mengalami stres.

Jikalau anda perlu mengangkat barang yang berat, gunakan cara yang betul dengan membengkokkan kaki dan pinggul bukan tulang belakang.

Makanan yang berkhasiat dan kaya dengan kalsium boleh mengelak daripada mendapat sakit pinggang.

Posisi semasa tidur adalah penting kerana ia boleh mengelak kesengitan otot semasa bangun dari tidur.

Mengurangkan berat badan juga boleh mengurangkan stres atas tulang belakang.

Merokok akan mengurangkan saluran darah ke tulang belakang dan meningkatkan sakit belakang, oleh sebab itu mengelak daripada merokok boleh mengurangkan sakit tersebut.

Mengelak daripada menggunakan kasut yang bertumit tinggi kerana ia meningkatkan stres atas tulang belakang.

Gunakan beg alas dan beg bimbit yang sesuai untuk mengurangkan sakit belakang dan jikalau beg anda berat, cuba selang dari satu tangan ke tangan yang lain untuk mengurangkan stres atas satu tempat.

Untuk membantu mengatasi gejala sakit pinggang ini, anda boleh amalkan 100% herba horny goat weed yang kaya dengan manfaat untuk kesihatan otot, tulang dan sendi. Malah ia terbukti membantu menguatkan badan.

Amalkan herba ini sekurang-kurangnya 1-2 biji sehari selepas makan. Ia meningkatkan kecergasan badan anda tanpa risau lagi dengan gejala sakit pinggang.

Link: https://www.emorra.com.my/product/herba-emorra-episor/

Leave a Reply